Industrijski pristup oblikovanju

Donosimo ciklus radova samostalnog umjetnika koji svoju inspiraciju pronalazi u društvu i okolini svoga vremena. Ljubav prema metalu i oblikovanju metala je otkrio još u ranoj dobi. Godine igre i istraživanja te upoznavanja samog materijala urodile su fantastičnim rezultatima potičući kreativnost ovog talentiranog pojedinca. Ciklus sadrži metalne skulpture koje su simbolički odgovor na prilike u kojima živi i radi. U nastavku donosimo kompletan ciklus skulptura od metala te obrazloženja nekih od njih.

SKULPTURA TEŽAK ŽIVOT (MAGARC) (HARD LIFE-(DONKEY SCULPTURE))

 Skulptura je nastala 2008 god. Inspiraciju za ovaj rad dobio sam iz priča moje bake i starijih stanovnika sela jer je magarac u njihovo vrijeme bila jako bitna životinja bio je dio obitelji i radio naporne poslove i olakšao život ljudi na selu. Iz tog sam razloga napravio ovaj kip a izrađen je od komadića otpada željeza cijevi profila, limova koji su ostali od rezanja i nisu mogli biti više u upotrebi, ja sam ih uzeo i zavarivao jedan po jedna polako oblikujući formu magarca, zavarivanje se izvodilo sa aparatom za zavarivanje i kad je bio gotov izbrusio sam ga i očistio te je galvaniziran sa cinkom. Pocinčan je te nakon toga obojen sa grafitnom bojom, također sam mu dao malo sjaja sa zlatnom i bakrenom patinom da izgleda starije. Kao takav može biti izložen vani i zaštićen je od korozije barem za 100 idućih godina. Dimenzije rada su : Visina 1300 mm širina 600mm, dužina 1500mm a težina oko 100kg.

img_0262

SKULPTURA KROKODIL U DALMACIJI (CROCODILE IN DALMATIA)

Nastala je 2009 god. istim postupkom kao i magarac zavarivani su komadići lame, cijevi, limova i oštrih profila ali u ovom slučaju su to bili daleko veći komadi jer se komadi moraju iskoristiti bez rezanja pa je tim teže napraviti željeni oblik. Komadi su zavareni da tvore oblik krokodila a inspiracija mi je došla gledajući dokumentarac na televiziji te sam sam sebi rekao pa mogu ja to napraviti, najbližeg krokodila može se vidjeti u zoološkom vrtu pa da približim ljudima životinju napravio sam taj kip. Kip sam napravio sa 19 godina. Također je zavarivan aparatom za zavarivanje MAG postupkom. Nakon što sam zavario komade očistio sam kip te i njega galvanizirao. Pocinčan je i obojan bijelom bojom te grafitnom bojom po gornjoj površini te na kraju je dana zelena i zlatna patina da postignem njegovu prirodnu boju. Dimenzije kipa su: Dužine 2500mm , visine 300mm i širine 500 mm i težine 120 kg.

skulptura_krokodil-u-dalmaciji_crocodile-in-dalmatia_1

dsc_0656

p8090174

p8090191

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *